Dezinfectia este metoda de decontaminare, ce are ca scop distrugerea in mediul fizic inconjurator a formelor vegetale ale microorganismelor, in scopul combaterii si prevenirii infectiilor, si in special a abolilor transmisibile. Atentie, insa! Dezinfectia completeaza curatenia, si nu o suplineste!
De asemenea, dezinfectia se aplica in toate cazurile in care curatenia nu reuseste sa elimine orice risc de raspandire a infectiei. In procesul de decontaminare a suprafetelor de microorganisme patogene, precum virusi si microbi, dezinfectia poate fi realizata cu ajutorul:
Agentilor fizici: ultraviolete artificiale, raze solare
Agenti chimici: substante chimice
Cand este necesara dezinfectia?
Atunci cand vorbim de sanatatea noastra, cel mai sigur este sa prevenim decat sa combatem. Toate spatiile publice trebuie sa treaca printr-un proces riguros de dezinfectie, indiferent ca este vorba de hoteluri, restaurante, birouri, depozite, magazine, cabinete medicale, ferme, gradinite sau scoli.
Un loc neigienizat frecvent reprezinta un spatiu prielnic pentru dezvoltarea germenilor patogeni care duc in scurt timp la aparitia unor focare de boli infectioase si parazitare. Prin urmare, dezinfectia este necesara periodic pentru a ne asigura o stare de sanatate normala.
La procesul de distrugere a microorganismelor patogene se implica si Energena servicii dezinfectie, produsele oferite neutralizand in cel mai scurt timp principalii agenti patogeni, prin actiunea bactericida, virucida, fungicida si sporicida a dezinfectantilor.
Dezinfectantii de la Energena sunt folositi pe scara larga in orice institutie medicala, spital, centru de sanatate si birouri ale medicilor, pentru a elimina diferite tipuri de germeni care pot provoca boli infectioase sau bacteriene.
In functie de zona in care este aplicata, dezinfectia poate fi generala sau locala. In functie de acest aspect, se decide si tipul dezinfectiei:
Dezinfectie profilactica, ce are ca scop distrugerea germenilor patogeni care constituie microbismul local ce se dezvolta, influentand negativ starea de sanatate; se aplica periodic, in lipsa depistarii sursei agentilor patogeni.
Dezinfectie de atac, pentru combaterea bolilor infectioase sau parazitare, din momentul depistarii primelor cazuri de boala si pana la eliminarea intregului focar.
Metode de aplicare
In functie de conformatia incaperilor, precum si de utilitatea acestora, vor fi aplicate principalele metode de dezinfectie:
Pulverizarea: reprezinta cea mai practica metoda de dezinfectare, deoarece solutia imprastiata cu ajutorul unor pompe de joasa presiune este imprastiata la nivelul suprafetelor, acoperind o suprafata mare intr-un timp scurt.
Nebulizarea: avand drept solvent apa, aceasta metoda este denumita si pulverizare ULV (ultra low volume), fiind practicata in spatiile interioare mici, care necesita o cantitate mica de produs.
Metode si mijloace de dezinfectie
Dezinfectie cu mijloace mecanice: prin ventilare naturala, aerisire, curatire, scuturat, aspirat, spalat, clatit, filtrarea apei.
Dezinfectie cu mijloace fizice: ventilare, filtrare, fierbere, actionare prin intermediul caldurii, al razelor ultraviolete, actionare cu ultrasunete, radiatii gama.
Dezinfectie cu mijloace chimice: substante chimice diverse administrate prin stergere, scufundare obiecte in solutii, stropire sau pulverizare pentru suprafete, vaporizare, aerosolizare.
Dezinfectie cu mijloace Biologice: biofiltre, biocamere, compostare.
Aparatura pentru dezinfectie
In ceea ce privese aparatura pentru dezinfectie, aceasta este constituita din aparate cu actionare manuala (pompe diverse, etc.) si aparate cu actionare electro – mecanica (vaporizatoare, nebulizatoare pentru substante lichide, pompe electro – mecanice, etc.). Acestea pot fi utilizate in mod frecvent si pentru tratamentele de dezinsectie, solutiile avand proprietati fizico – mecanice destul de asemanatoare.
Dezinfectia trebuie realizata nu mai rar de o data pe luna in spatiile alimentare si nu mai rar de o data la 3 luni in restul spatiilor.
Alegerea substantelor furnizate de Energena servicii dezinfectie sunt selectate si utilizate tinandu-se intotdeauna cont de accesibilitatea si eficacitatea lor, lipsa de periculozitate fata de viata oamenilor si a animalelor, precum si in functie de lipsa de agresivitate fata de suportul supus dezinfectiei.
Caracteristicile dezinfectantilor tin seama de toxicitate, spectrul de actiune, timpul de actiune necesar, concentratiile utile, dar si de conditionarea fata de mediu, stabilitate, gradul de inflamabilitate si explozivitate, puterea de patrundere, preturi si nu numai.